Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.10.2003, Martin Štěpánek, Eagle , recenze
Když jsem před nedávnem srovnával procesory AMD Athlon 64 a FX s Pentiem 4, mnoho čtenářů se ozvalo, že to není důstojný konkurent. Ale v té době jsme ještě neměli k dispozici nic lepšího. Až nyní se k nám dostal důstojnější oponent, kterého jsme proto ihned srovnali s konkurenčními Athlony.
Honza123 | 20.11.20039:06
Vy jste všichni hrozný koumesové, ale na to podstatný zapomínáte, od Pentia 3 jsou všechny počítače líný co se týče práce s pamětí, je tam vysoká latency. Jestli je v něčem průlomový nový procesor tak v tom, že má pamětovej řadič přímo v sobě a ne v chipsetu, tím se prý ohromě zkracuje zpoždění se kterým současný počítače pracují. Zpoždění u pentia 4 u nejlepší desky co jsem viděl je nějkých 70 nanosec. zatímco u Athlonu 64 je 45 nanosec. to už je značný rozdíl a jestli s tím Intel nic neudělá tak si poprvé koupím AMD. Ještě něco k linuxu, měl jsem ho taky nainstalovaný a je to pěkná sračka nechápu jak ho tady můžete vychvalovat, je prostě pomalej, zdaleka nestačí na Windows. A nemyslete si že softwerovej průmysl bude čekat až se Intel uráčí lidem dát do ruky 64 bitovej procesor, hned jak bude masově AMD 64 v počítačích tak programátoři začnou vyrábět 64 bitový programy, a ne čekat na rok 2010 jak si Intel predstavuje, mimochodem můje PC je Intel, možná poslední.
Odpovědět0  0
who (208) | 20.11.200318:08
urcite je latence kratsi u k8 nez u netburst ­(northwood­); ale liny cpu v komunikaci s pameti neni; umime 6,4gb­/s v dualu pri ddr400 a fsb 800mhz;
brzda je hdd a sbernice ­(pci, agp)
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 20.11.200319:43
Honza ale mluvil o latencích, ne o burst přenosech. Efektivní výkon závisí především na latencích, burst se hodí pouze pro prefetch.
Odpovědět0  0
who (208) | 20.11.200320:16
jasne ze cache je sviznejsi; oproti ni ram + jeji latence je snek;
ale hdd je ultra snek;
zlepsovat je vzdycky co; a vsude
Odpovědět0  0
Štěpán Burian | 27.10.20039:45
Ze závěru článku by měl radost můj učitel ze střední školy, měl jsem ho na fyziku a el. měření. Při pomyšlení, že bych do závěru protokolu o měření napsal větu:
"Závěr ponechám, nechť si každý udělá sám­", mě jímá hrůza co by s takovým protokolem o měření udělal. Je až hrůza, jak může technik zlundračit. Závěr by měl obsahovat souhrn všech naměřených hodnot jejich zhodnocení a zdůvodnění. Pokud někoho zajímají bližší údaje, najde si je v protokolu. Tenhle přístup je tak maximálně vhodný pro beletrii.
Odpovědět0  0
who (208) | 27.10.200318:33
mereni sem nesnasel; zavery byly jen zoufaly kecy; aby protokol byl kompletni;­)­) a vubec nejhorsi byla analyza problemu; no to bylo peklo;­)­) elaboraty se kopirovaly a kazdej se modlil aby to nikdo nepoznal;­)­) jinak dostal kouli kopirovac i autor;
tady bych autorovy zaver odpustil; neni co zaverovat...
Odpovědět0  0
liborc (398) | 28.10.200313:03
Dovolil bych si nesouhlasit. Je velký rozdíl, pokud děláte­/opisujete měření pro sebe nebo pro druhé a za odměnu. Server Svet Hardware se tváří seriózně, měl by tedy od svých autorů smysluplné závěry vyžadovat. Koneckonců, nečtu světhardware proto, abych si dělal závěry sám. Pokud nemají peníze na pořádné rexcenze a testování, ať umožní lidem platit za informace a naměřená data nechť jsou zadarmo a závěry, které vyžadují použití mozku, ať jsou za peníze. Já bych byl mezi prvními, kdo by si podobné informace předplatil.
Odpovědět0  0
Petan: | 28.10.200320:18
Pokud si neumite udelat zaver sam, tak nejste asi moc inteligentni. Byly tady poskytnuty vysledky benchmarku, kazdy si je muze precist a porovnat. Predstavujete si ze tam napisou: Lepsi je P4EE! nebo: Lepsi je AMD64!??? A pak tupe povalite koupit viteze??? Takhle se to riky deckam ve skolce, pokud si nejste schopen z vysledku vyvodit zaver sam, tak nectete HW clanky, ale reklamy!
Odpovědět0  0
liborc (398) | 29.10.20034:26
Pouhému porovnání čísel neříkám závěr. V závěru takovéhoto článku by mělo být zhodnocení autora, proč jsou ty výsledky jaké jsou a pokud jsou v naměřených datech nějaké nesrovnalosti, tak na ně upozornit spolu s vysvětlením, proč k nim došlo. Jestli však vám stačí závěr tenhle je rychlejší a tenhle pomalejší, pak závěr nepotřebujete. To je přesně to, o čem jsem mluvil. Vy byste se spokojil s bezplatnými informacemi ­(pouhá naměřená data­), já bych si rád zaplatil za interpretaci. :­-)
Odpovědět0  0
Johny | 30.10.200312:26
jo to je fakt fajn vsem vnucovat svuj zaver, kterej bude vice ci mene zaujatej. Tady jsou zaver dane vylsedky a proc je opakovat? A proto jeke ty vysledku jsou takove jake jsou musi byt kazdemu prumerne inteligentnimu cloveku jasne, ale na druhou stranu by treba bylo vhodne, aby autor uvedl odkaz ne websit vyrobce, kde je odborny popis vyrobku, aby stouralove zmlkli.
Odpovědět0  0
Luger_9mm (1) | 14.11.200317:42
Závěr u elektrotechnických měření, no pěkné... Tam jsou ovšem změřeny naprosto přesné výsledky a závěr je zcela jednoznačný, ovšem recenze jako taková by měla být o tom, aby svým čitatelům poskytla námět na uvažování a vytvoření si vlastního názoru ­(potažmo závěru­)a ne závěr jako ­"AMD ­(Intel­) je lepší, kupte si ho.­" Článek byl i s tímto závěrem sqělý a autor chtěl nejspíš svým ­"strohým­" závěrem poukázat na to, že výsledky dopadly jednoznačně a tedy NENÍ CO DODAT. Není tomu tak?
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 14.11.200323:38
Dekuji za pochopeni.
Nekteri ctenari si neuvedomuji, ze se temer neda napsat zaver ve smyslu AMD je best, nebo tak neco. Jednak se najde pocetna cast lidi, kteri by me za to nemeli radi, protoze jsou majiteli Intelu a take kazdy aspon trochu chytry ctenar si zaver udela sam. Po precteni testu snad musi byt kazdemu jasne, kde je silna stranka kazdeho procesoru a bylo by temer zbytecne, opisovat zavery vsech grafu do zaveru.

PS: osobne si myslim, ze opravdu neni co dodat, AMD je best ­(ale psst :­))
Odpovědět0  0
liborc (398) | 15.11.200314:00
Me neslo o to, napsat, ze AMD je best ­(i kdyz si to taky myslim­), spis napsat do zaveru neco jako, ze vetsi vykon ve floatech je dam tim a tim, nizsi vykon tam muze byt zpusoben testovaci ulohou, protoze podle jinych testu by mel byt vetsi, nebo vysledek tohoto testu je hodne ovlivnem architekturou cache a Intel ji ma takovou, kdezto AMD makovou, a proto tyhle ulohy lepe sedi tomu ci onomu.
Tohle jsem myslel zaverem. Klidne bych si moznost dostat se k takhle kvalitnim zaverum predplatil, ostatne, to uz jsem tu jednou rikal.
Odpovědět0  0
who (208) | 15.11.200315:30
to by byl jjiste pekny zaver ktery byse mi strasne libil; ale takovy zaver by vydal na cely clanek kde byse popisovaly jednotlivy cache a rozdily mezi nimi;

navic tomu clovek musi hodne rozumet aby si moh dovolit rici ze tahle cache je lepsi pro tyto druhy aplikaci; tahle zase na tyhle; a este navic popsat proc
Odpovědět0  0
liborc (398) | 17.11.20031:28
Prave proto rikam, ze bych si takovyhle nadstandard rad predplatil. Abych to nemusel hledat sam, ale nekdo to za me udelal a pekne mi to predlozil predzvejkany. A za to predzvejkani, bych mu daval zlutasky. To je fer nabidka, ze?
Odpovědět0  0
who (208) | 17.11.200313:32
no jo; ale jak byste si to jako predstavoval? ze by byly clanky ktere by byly jen pro predplatitele? a ten by mel heslo do sekce; trebas ­"clanky pro narocne­" ?

musely by to byt ale opravdu hodne kvalitni clanky; na velmi odborne urovni; a hlavne; ty informace by muuseli byt 100% korektni; protoze pokud ctete vice IT serveru; urcite dobre vite; ze se autori dopousteji chyb; a pisi veci ktere nejsou pravdive; pokud to vite; tak mate stesti; ale co clovek ktery to nevi; a bere to jako fakt; a zije s informaci ktera je spatna;

druha moznost je; jit studovat odbornou vysokou skolu;a urcite v nejake mikroprocesorove technice se dozvite spoustu zajimavych veci;

ja mohu mluvit pouze za stredni skolu; kde sem mel predmet zabyvajici se procesory; bylo to poucne a byl to takovy odrazovy mustek; ale na stredni skolu to nemohlo byt nejak zvlast brano do hloubky; a proto mi to nejak zvlast nestacilo; pouze to byl dobry zaklad; a hlavne mi to reklo ze procesory sou zajimave vecicky;

odborne casopisy bohuzel sou nic moc; muzu mluvit za chip; kde se za informace plati nemale penize; clanky tam sou stredne odborne; a hlavne se posledni dobou stalo modou psat o digitalnich fotacich a kamerach; recenzovat software na ripovani dvd filmu atd; pak de odbornost a pravy smysl takoveho casopisu do haje.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 17.11.200318:19
Samozrejme predpokladam, ze by to byly kvalitni clanky.Nekvalitnich je zadarmo na internetu dost. :­-­) Placene by mohly byt bud cele clanky, kde by zdarma byla jen predmluva a obsah, nebo by byl cely clanek zdarma, jako tahle recenze, a zpoplatneny by byly zavery, protoze ty jsou nejnarocnejsi. Pustit par benchmarku a vyrobit tabulku s vysledkama neni problem, ale mysleni boli. A ja to vim, takze at si hlavu mori nekdo jiny, ja budu delat, co umim, a ja mu za jeho boleni dam par zlutasku.
Odpovědět0  0
who (208) | 15.11.200315:27
sice psst; ale ja to slysel;
amd neni the best stejne jako intel neni the best; nikdy nikdo nebude the best; kazdy procesor je king vnecem; ne ve vsem
Odpovědět0  0
Tom 77 | 26.10.200312:24
Prosím vás nevíte někdo kde se dá sehnat ten přední panel Trust. Diky Tom.
Odpovědět0  0
JM | 26.10.200310:24
Pro autora: Kdyz davate do clanku obrazky s textem kliknete pro zvetseni, tak bych predpokladal, ze po kliknuti se mi otevre dana fotka ve VETSIM rozliseni a ne ta sama trikrat zvetsena a rozplizla jak po 15 pivech! :­-­(­(­(­(

Pro AT Computer: Za tuhle zmet kabelu uvnitr byste se meli stydet! Fuuuuj! :­-E
Odpovědět0  0
M@-trics | 24.10.200311:01
Ovladače na linux nejsou problém, spousta jich je v jádře a už vůbec nejsou nekompatibilní.
Newidim problém ve stahovaní a hledání ovladačů po internetu, v obou systémech
si ty nejnovější stahujete z obecně známých stránek a projektů. To že se bratr
odchýlil od linuxu bude mít něco společnýho sjeho znalostmi operačního systému a s jeho nervy, windows je pro obyčejné uživatele, proto tam taky skončil, jednodužší systém na ovládání než windows už nejni, ­"klik sem klik tam ovládací panely tu mám­" :­-)
Odpovědět0  0
ljelinek | 24.10.200313:01
Znovu opakuji, mojí osobní prioritou je ČAS, proti tomu, že jde najít potřebné ovladače a další vychytávky absolutně nic nemám. Pokud podnikáte a máte ještě čas si hrát se systémem, tak vám závidím. Jinak bratr kromě vysoké se zaměřením na výpočetní techniku, certifikátu Cisco a co já vím ještě pár dalších atestů, opravdu počítačům rozumí, takže v jakési ­"jednoduchosti­" ­(jinak je jednodušší :­-­) ­), to asi nebude.
Odpovědět0  0
ljelinek | 24.10.20038:01
Samozřejmě že jsou 64bit systémy, tak neznalý zase nejsem. Ale pro mě je přednější kompatibilita s hardwarem. Sice se rád v kompu pohrabu, nedělá mi to potíže, ale jelikož mě počítač de facto živí, nemám čas brouzdat po internetu s shánět ovladače na tohle a támhleto, aby to v Linuxu běhalo. Můžete si říkat co chcete, ale Windows jsou ucelený a nikdy se mi nestalo, že bych musel dodatečně shánět něco navíc. Než brácha nastoupil po vejšce do práce, tak měl na kompu Linux ­- a hádejte, co tam má teď?? Samozřejmě Windows. Jo, mají svoje chyby, ale pro mě je to pořád nejlepší řešení.
Odpovědět0  0
Random | 28.10.200313:09
No to je pekne... ked vas pocitac zivi a nemate cas na brouzdanie tak naco to potom robyte?Aj tak neviem o com hovorite>>>linux obsahuje vsetko potrebne ­(dokonca podpora arch. AMD x86­-64!!!­) na testy ktore som spomenul akutrat ze potrebujete stiahnut drivery na graficke karty teda ak robyte graficke testy a na ostatne testi grafiku ani nepotrebujete!
Inu neviem kam zmizol ten moj prispevok na ktry ste odpovedali:­(­(­(­(­(­(­(Inu to dolezite bolo to ze tie vysledky v 32b a 64b niesu tak rozdielne ako sa na prvy pohlad zda a ta poznamka z linuxom bola len TYP!
Odpovědět0  0
liborc (398) | 29.10.200313:48
Myslim, ze je celkem dobre, ze se vas prispevek ztratil. I kdyz mi take vadi, ze maji spatny system na prispevky, moje reakce na vas prispevek je take ta tam. Uvadel jsem vase omyly na pravou miru. Nez se pustite priste do posilani takovych bludu do sveta, prectete si nejdriv dokumentaci. Precte si tohle http:­/­/www.amd.com­/us­-en­/assets­/content_type­/white_papers_and_tech_docs­/24593.pdf a pak reknete, zda jste se nemylil. :­-)
Odpovědět0  0
Radnom | 29.10.200317:58
No to chcem vediet v com som sa mylil...a ked uvadzate linku tak aspon taku co funguje. Neviem z ktoreho roku ho mate ale taky uz neexistuje ... oplati sa priebezne pozerat ci nieje nieco nove.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 29.10.200320:18
Ten link funguje, jen z nejakeho duvodu pri kopirovani z webu se prekopiruje ts­/co­-­ntent_type­/whit misto ...ts­/content_type­/white... a nezkopiruje se zaverecne pismeno z pripony PDF dokumentu. Zkuste si vyhledat v Googlu slova AMD64 system programming a melo by to byt dost nahore neco jako ­"AMD64 Architecture Tech Docs­", an to kliknete a najdete tam Odkaz AMD64 Architecture Programmer­'s Manual Volume 2: System Programming, ktery vede na PDFko, ktere jsem uvadel v odkaze.

Mylil jste se celkem vsude. Treba se ve 32 bitovem rezimu nerozdeli 64 bitove registry na dva 32 bitove, neni dostupnych vsech 16 GPR ani XMM, ale jen 8 od kazdeho druhu. Taky jste rikal, ze se procesor v 32 bitovem rezimu vlastne chova jako dva 32 bitove procesory, coz mel byt vylepseny Hyper Threading, coz take neni pravda. Docela jsem se divil, kde jste ty informace ziskal, protoze tolik dezinformaci pohromade jsem uz dlouho nevidel. :­-­)

Co se tyce prace s pameti, pak 32 bitove aplikace maji k dispozici v Long Compatibility rezimu jen 4GB pameti ­(vic nedokazi adresovat­). Pro pristup do pameti je mozno pouzivat strankovani. Atd., atd.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 29.10.200320:21
Chtel bych upresnit informaci ­"neni dostupnych vsech 16 GPR ani XMM, ale jen 8 od kazdeho druhu­" ­- GPR registry lze pouzivat jako 32 bitove. Interne se pouzivaji cele, ale hornich 32 bitu se vyplnuje bud nulama nebo jednickama, podle znamenkoveho bitu.
Odpovědět0  0
who (208) | 23.10.200322:41
no rika se ze obsah l2 cache se kopiruje do l3; ten program se mu tam nevesel;­)­)
ale je jasny ze to ho neospravedlnuje...
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 23.10.200323:29
Velikost největší matice je 495 x 495 x 8 byte = 1.87 MByte. Efektivní velikost cache u Pentia 4 EE je největší z cache, čili 2 MB. Test se musí do cache vejít. Ale souhlasím s tím, že pomalost ho neospravedlňuje.
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 23.10.200322:35
...
Odpovědět0  0
Johny | 23.10.200313:03
Jako jsem v diskusi Athlon 64,... vasnive propagoval Intel, zde chci opnovat tvoritelum benchmarku v jedne veci: P4 bych nikdy netaktoval, protoze to vyrazne zkresli vysledky, a to ze procesory od AMD tuto moznost ­"nepodporuji­" by nemelo ovlivnovat tyto testy.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 23.10.200310:27
Celkem dobre napsany test. K uplne spokojenosti chybi snad dve veci. Test AMD64 vs. AMD64, mam na mysli test 32 bvitoveho rezimu proti 64 bitovemu. Precejem v 64 bitovem rezimu je k dispozici dvojnasobny pocet registru a pracuje se, jak nazev sam napovida, s dvojnasobnou sirkou slova. Dalsi test, ktery by se mi libil, a doufam, ze i dlasim, je test AMD64 proti HP PA­-RISC, IBM Power, Sun UltraSPARC a Intel Itanium. Chtelo by se na nej vice pripravit, stravit trochu casu nad zpusoby testovani, zeptat se lidi, ve kterych aplikacich by radi srovnani videli, apod. Zkuste oslovit zkusene harcovniky 64 bitovym svetem a pozadat je o zapujceni kompu pro testy. Delaji nejen servery, ale i graficke pracovni stanice. Co vy na to? :­-)
Odpovědět0  0
Milhouse666 (41) | 22.10.200318:08
64­-bitový systém má cenu tam, kde se dělají výpočty s velkými čísly, více procesů v jednom cyklu ­(výpočet barvy a odraženého světla­), ... . Pro uživatel Wordu, ... se nic nezmění ­(akorát se zasekne víc bitů­). Plus pro tuto technologii bude, až budou pro AMD64 napsány hry a aplikace rozšířené mezi uživately. Na to máme tak 2 ­- 4 roky času. Do té doby bude architektura AMD64 nevyužita. Do té doby bude pravděpodobně vyhrávat Intel se svými přímotopy Prescot.
Odpovědět0  0
Eagle_tempx1 (1244) | 22.10.200318:44
Detail je, že zapnutí AMD64 je volitelné. Nikdo nikoho nenutí přecházet na 64bit aplikace a 64bit Windows, které, jak říkáte, zaseknou víc bitů. I bez nich je, myslím si, výkon Athlonů 64 velmi solidní.
Odpovědět0  0
Štěp@nek (2) | 23.10.20030:59
přesně tak ­- pokud se má v budoucnu přejít na 64bit SW, tak musí být X let předtím vypuštěné 64bitové procesory, i když je to bude v té době ­(dnes­), dá se říct, zbytečné. to že je zapnutí AMD64 volitelné je jedině plus a rozhodně si myslím, že to tento přechod dokáže výrazně urychlit. kor když tyto procesory rozhodně nejsou ve výkonu horší než Intel. a proč 64bit SW? vyjádřil bych to podobně jako bh s kolem a silnicema :­-­)

PS: zajímalo by mě, jak bude MS hlásit zaseknutí 64bit systému :­-­) že by nějaká nová modrá obrazovka smrti :­-­) ?
Odpovědět0  0
Johny | 30.10.200312:32
myslim ze modra smrt bude stale stejna jen bude mit vic znaku a tudez i stranek a Mrkvochrocht bude muset vykoumat, jak v ni rolovat, aby uzivatele nepripravil o tu uchvatnou podivanou....
Odpovědět0  0
phanatic | 23.10.200319:52
Tak zaprvé. Přínos AMD rozhodně primárně nespočívá v tom, že je to 64bit CPU. To samo o sobě není moc zajímavé. Zásadní přínos spočívá v tom, že je to opravdu první a jediný počin za posledních 15let, který má velmi reálnou šanci konečně nahradit mizerně navržené x86 procesory, nesoucí v sobě dodnes hafo omezení a zoufale nalepených dodatečných rozšíření. A to všechno tak, aby to uživatele co nejmíň bolelo ­(pokud možno tedy, aby si vůbec nevšimli, že vlastně přecházejí na úplně jiný CPU­).

Zadruhé. Na tomto příkladu se typicky ukazuje drtivá převaha opensource oproti dinosaurům MS a spol. Zatímco woknáři budou měsíce nebo spíš roky čekat, až softhousy milostivě ­(a za těžké peníze­) vypustí nové verze svých programů, co budou plně využívat nové platformy ­(a mnohé to pravděpodobně neudělají nikdy­), budou opensourcaři mít dávno 100% nativní 64bit systém i aplikace, protože to vlastně mají již dnes.
Odpovědět0  0
liborc (398) | 28.10.200313:47
Pokud budou mít dobrý poměr cena­/výkon i v 32 bitových aplikacích, jako že mají, pak není co řešit a jdu sikoupit AMD Athlon 64, i když vím, že 64 bitový režim využiju az si Bill bude myslet, že se mi to vyplatí. Po testech, které jsem zatím viděl si myslím, že nemá cenu kupovat Intel Pentium 4 HT EE, protže je v podstatě stejně rychlé jako AMD Athlon 64, ale bez potenciálu do budoucna. Z 32 bitového procesoru instalací 64 bitového OS 64 bitový procesor holt neuděláš. :­-)
Odpovědět0  0
ljelinek | 22.10.200314:41
Recenze je to pěkná, ale celkově se mi stále nějak nepozdává srovnávání hardwaru různých firem. Vždycky si říkám, k čemu to je. Moje názory jsou:

a­) AMD udělalo vcelku průlom v tom, že přiblížilo 64bit normálním smrtelníkům = +. Ale k čemu to je, pokud zatím nemáme ani 64bit systémy nebo software? Pro obyčejné lidi je taky takový proc. docela drahý.
b­) S odvoláním na bod a­) ­- myslím si, že Intel čeká na masové rozšíření 64bit aplikací a s EE to je jen výstřelek a aby se neřeklo, že je o xxx % pomalejší než AMD. Cena je šílená, nevím, kdo si takový procesor koupí, použitá technologie určitě neospravedlňuje takovou sumu.
c­) Takže podle mě je 90 % lidí jedno, jestli teď máme 64bit Athlon nebo Pentium EE a nějaké srovnání je tudíž asi jen pro neplodné debaty.

Pozn.: Stejný názor mám na grafické karty ­- k čemu takový výkon, když ho v současnosti ani nelze využít? Pokud se nepletu, současné PC s procesorem Intel Pentium 4 3,06 GHz dokázalo vyždímat maximální potenciál z grafických karet typu GeForce MX 440 ­(a nižších­), takže proč potom srovnávat Radeon 9800 s nVidia 5900? Kvůli tomu, jestli budu mít ve hře 122 nebo 126 fps? Docela zhovadilost.
Odpovědět0  0
Smrgl | 22.10.200315:53
Souhlas..
Odpovědět0  0
JrikX | 22.10.200316:46
Pokud je treba 64­-bitovy system, staci pouzit Linux ­(prelozit pro 64­-bit procesor, nekere verze SUSE to podporujou primo­). Jinak muzes cekat, az Woknous ­"prinesou inovaci do zivota­" a ­"vyjdou vstric pozadavkum zakazniku­". Pak konecne bude na svete ­"prvni 64­-bitovy operacni system­". At zije Orwelovsky newspeak.
Odpovědět0  0
Johny | 30.10.200312:20
Mno, s tim Linuxem je to fajn napad, Linux je nejlepsi OS jakej sem kdy videl, ale jestli muzu pridat komentar, tak preferuji Slackware­-celej pod GNU ­(uplne bozska distribuceta 9,1­) a tam tu kompilaci zvladne z KDE i uplnej amater a zarucene to bude fungovat, navic tato kompilace podporuje snad vsechny vyznamnejsi procesory novejsi nez i80386 vcetne optimalizace pro danou procesorovou rodinu.
Odpovědět0  0
bh | 22.10.200323:18
a­­) AMD udělalo vcelku průlom v tom, že přiblížilo 64bit normálním smrtelníkům­ = +. Ale k čemu to je, pokud zatím nemáme ani 64bit systémy nebo softwa­re? Pro obyčejné lidi je taky takový proc. docela drahý.

ad a­) No, asi to bude jako s tím vynálezem kola. Proč kolo, když není silnice? Taky se tehdá určitě zdálo, že to není nic moc.
Odpovědět0  0
phanatic | 23.10.200319:23
Že nemáme 64bitové systémy a plikace ? Pche ! Chtěl jste snad říci, že nemáte 64bitové windows a aplikace pro ně. Co se týče jiných systémů, tam můžete mít plně 64bit systém včetně veškerých aplikací okamžitě.
Odpovědět0  0
liquidfunk (13) | 22.10.200312:33
Vynikajici clanek. zavahal jsem. ;­-­) Jen tak dale Martajzi & Eagle ;­-­)­)­)­)­)­)­)­)­))
Odpovědět0  0
Kozel | 22.10.200310:29
Koukněte na www.aceshardware.com, je tam taky test Athlonu 64 FX­-51 vs Pentium 3,2GHz a jde videt, ze je to mazec. Glory for AMD!!!! Jen at se predhaneji a ceny pujdou dolu, lip pro nas uzivatele.
Odpovědět0  0
wikina (115) | 22.10.200310:00
..
Odpovědět0  0
Reggy | 22.10.20039:30
Kdyz nemluvim o vykonu a zamerim se jen na zpracovani sestavy , tak u me Autocont s Intelem prohral na plne care. Ve srovnani se sestavou FX­-51 od FOX Computers ­( myslim hlavne zpracovani a kvalitu vyroby ­) pusobi pocitac od Autocontu jako by ho skladala moje matka.
Odpovědět0  0
tombomino (4) | 22.10.20039:11
Clanek se mi libil, jen tak dale..
Odpovědět0  0
Marsellino (4) | 22.10.20038:54
... nemalujte certa na zed ... vsechno prijde az pristi rok ... aby pak ­"amdakum­" nezaskocilo ... ­(jen by me zajimalo kdo si koupi comp za 100 hadru :­)­) ... M@ll
Odpovědět0  0
666 | 22.10.20039:26
No ten kdo na to má ;­). Příští rok budou a ten další rok zase :­).
Odpovědět0  0
guzii (375) | 22.10.200314:09
A proč by nám jako mělo zaskočit? To jsi myslel asi tak, že si Inteláci koupí jedno zařízení, který žere 120W a topí tek, že se dá chladit jen mědí a 120­-kovým ventilátorem na 60dB a AMDčkaři si koupí dvouprocesorvý sys s opteronem, kterýho budou chladit HLINÍKEM a ještě ne tom UŠETŘÍ !!!

AMD is BEST
Odpovědět0  0
Golem | 22.10.20038:43
Mě přijde dost divné, že někdo prodává počítače se vzorky procesorů a recenzentům z Živě ani Světa hardware nevadí, že netestují finální produkt ­(nemluvě o tom, jak se asi tváří Intel­).
Odpovědět0  0
ShAcKaL (79) | 22.10.20038:23
Jen dve poznamky:
1. V Grafech mate Athlon XP 3.2GHz... to by byl solidni OC..:­)­) Ale nemelo by tam byt spise 3.200+ ?
2. Vcera tuhle sestavu ­(Integra­) recenzovali na Zive.:­/

...ale jinak pekny test... myslim ze AMD si vede vic nez dobre... a kdyby stihli dodrzet nektery z puvodnich terminu pro uvedeni A64... treba na jare 2003... tak by intel nemel absolutne nic cim by konkuroval... takhle ma alespon to silene drahe EE.
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 22.10.200310:37
Add 1­) uz se na tom pracuje
2­) s tim se nada nic delat, dostaly ji pred nami, ale ta recenze se snad neda srovnavat
Odpovědět0  0
ShAcKaL (79) | 22.10.200312:30
ad1­) ...:­)
ad2­) ...take jsem vas pochvalil... na zive nikoli
Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek (372) | 22.10.200312:51
Zive.cz má před námi přednost při přidělování věcí na testy. Kvalita výsledné recenze na to nemá vliv. Bohužel!!!
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 22.10.200313:07
Ještě že to s tou předností platí jen u několika nejmenovaných výrobců a distributorů..
Odpovědět0  0
Milhouse666 (41) | 22.10.200318:10
a jakých ????????????? :­)­)­)­))
Odpovědět0  0
Patrik_007 | 22.10.200313:13
Z recenze na zive se mi chce vážně blít, to je pouhá parodie na recenzi. Vzhledem k tomu že pct s recenzí EE nějak zaspal, tak tentokráte vážně boduje svethardware!
Odpovědět0  0
petrkoz (13) | 22.10.20038:02
taky nebudu zacinat flame, ale jestli jsem si dobre vsiml, tak P4 a AthlonXP meli pameti 2CL a 64bit AMD 2,5CL, takze se u pameti muzeme jeshte teshit na vyssi vykon ... mozna casem ...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.